Klasstavling - Klasstävling

Att välja klasströja är inte alltid ett lätt val. Det är många beslut som ska tas och ofta är tröjan viktig för eleverna. Det är ett minne för den tid som har gått, ett sätt att minnas såväl skola som klasskamrater och sina lärare. En tröja som många bär med stolthet.

Man ska välja om det ska vara en sweatshirt, hoodie eller t-shirt, vilken färg som ska få representera klassen, vilket motiv, om motivet ska tryckas på framsidan eller baksidan och vilken tillhörande text som ska få ta plats på tröjan.

Det är ofta många olika viljor och åsikter som ska beaktas när tröjan ska tas fram och det kan vara svårt att hålla sams och komma överens om något slutgiltigt beslut och resultat.

Ett sätt att minska diskussionerna och lättare komma fram till något konkret är att anordna en tävling. En tävling kan dessutom öka gemenskapen i klassen och eleverna får träna på att samarbeta. Tävlingen går givetvis ut på att komma fram till vad man ska ha för tryck på tröjorna. Klassen kan delas in i små grupper med 3 – 4 elever i varje grupp och så gör man grupparbete där man tar fram förslag på tryck att använda på tröjorna, det kan vara befintliga alternativ som går att välja på eller så kan eleverna själva rita och designa trycket. När alla grupper har tagit fram varsina förslag gör man en omröstning där alla elever får lägga en enskild röst på det tryck som de tycker ska pryda klassens tröjor. Den grupp som har gjort det vinnande trycket vinner ett enkelt pris.

Med den metoden så blir det förhoppningsvis mindre högljudda diskussioner och alla får känna sig delaktiga i att ta fram klassens egen tröja och spänningen och förväntningarna fram tills de är klara och levereras blir desto högre!